6 tips til at skrive et resume

Resumeet er – sammen med coveret og titlen – en stor del af at tiltrække læsere til en historie og derfor er det også vigtigt, at det bare sidder der. Det er altså ikke her du skal være doven og kun bruge ti minutter på hurtigt at skrive noget. Desværre kan resumeer også være rigtig svære at skrive, fordi du på nogle ganske få linjer skal fange essensen af hvad din historie handler om, samtidig med at du skal vække din læsers interesse. Men svært er ikke umuligt, så her er et par tips til at få nailet det der resume. 

 

1#: Hold det kort.

Hvis dit resume er tyve linjer langt, så er der simpelthen bare en mindre chance for, at din læser gider hænge ved og læse hele resumeet. Din læser har tusind andre tilbud – de kunne læse en anden historie, gå på Facebook, se et afsnit af Game of Thrones – derfor skal du lynhurtigt kunne overbevise dem om, hvorfor de skal blive hængende og læse lige netop det du har skrevet. En meget god indikator på, at dit resume er for langt er hvis det ikke kan stå i ”resume”-feltet. Så er du altså nødt til at skære noget fra.

 

2:# Hold det simpelt.

Når du skriver dit resume, så skær helt ind til benet og undgå så vidt muligt at bruge for adjektiver og for lange sætningsled. Resumeet har til opgave at fange din læser, så det er ikke her vi skal lære din karakter godt at kende – det skal du gemme til teksten. Ligeledes skal du heller ikke bruge alt for mange linjer på at fortælle om verdensopbygningen i historien, hvis du skriver en fantasy. Gør det så simpelt, som du overhovedet kan.

 

3#: Væk din læsers interesse.

Når du skal fange din læser, så er det godt at hinte til noget af det drama, der kommer til at ske. En god og meget klassisk måde at vække interesse kan være ved at slutte resumeet af med at stille spørgsmål – kan hun klare presset? Vil deres venskab overleve? Men pas på her. Lad med at spoile plottet, fordi du vil skrive et virkelig spændende resume. Jeg er sikker på, at vi alle sammen kender de der trailere, hvor man efter at have set dem slet ikke behøver se film. *host* Room *host*

 

4#: Prøv at fange stemningen fra historien.

Dit resume skulle helst, udover at tiltrække læseren og fortælle hvad historien kommer til at handle om, give læseren en fornemmelse af historiens stemning. Hvis din historie er fuld af metaforer, så hav et par metaforer med. Hvis din historie har et meget simpelt udtryk så skriv et resume, der har det samme. Resumeet skulle gerne føles som at kigge igennem nøglehullet ind til et rum – når man åbner døren, skal man helst fornemme, at det er samme rum man kiggede på fra nøglehullet bare i et større perspektiv.

 

5#: Skriv det om.

Det er altid vigtigt at omskrive det man skriver, men det er særligt vigtigt, når det kommer til dit resume. Prøv at skrive forskellige versioner af hvordan dit resume kunne se ud og bed evt. om feedback på hvad der fungerer bedst.

 

6#: Hvad har andre gjort?

Se på hvad andre gør – gå hen til din bogreol eller på dit bibliotek og læs bøgernes bagsidetekst – hvilke historier fanger dig? Hvad er det, der gør, at de fanger dig? Hvordan har forfatteren opbygget resumeet og hvordan lokker de læseren ind? Prøv at lure nogle tricks af. 

Loading ...